Een weekje Niš (Servië)

De maand september ’18 stond in het teken van een familiebezoek in Niš (Servië). In deze maand bereikte schoonmama een respectabele leeftijd van 81jr. Wij wilde haar, nu het nog kon, verblijden met ons bezoek.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Uiteraard gingen mijn loopmaatjes ook mee om te kijken of ze op Servisch (ondergrond) grondgebied ook uit de voeten konden…

Het werd een verblijf waarin naast het sociaal/ historisch element ook nog ruimte was voor het sportieve element…

Historische bezienswaardigheden in Niš 

Er was genoeg te zien en te beleven in Niš . Deze historische stad van 260.000 inwoners heeft een omvangrijke geschiedenis met veel bezienswaardigheden. We hadden effectief maar 4dg de tijd. En dan moet je keuzes maken…

Tijdens ons korte verblijf stonden een 3-tal historische bezienswaardigheden op ons lijstje die we zeker wilden bezichtigen.

Ćele Kula schedeltoren

Een bizar monument dat onlosmakelijk verbonden is met de Turkse overheersing van Niš is de Cele Kula schedeltoren. De slag om Cegar in 1809 was een hevig gevecht tussen Turkse en Servische legers waarbij 3000 Servische soldaten omkwamen.

De Turkse generaal Pasha Hursid beval de bouw van een toren met 952 schedels als een waarschuwing aan Serviërs om niet meer in opstand te komen.

In 1938 werd er een kapel om de toren gebouwd om verder verval te voorkomen. Van de 952 schedels zijn er nog 58 te zien.
(bron: nl.wikipedia.org)

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Crveni Krst concentratiekamp

Aan de andere kant van de stad – aan de Bulevar 12. februar – ligt het voormalig concentratiekamp Crveni Krst. Aanvankelijk was het complex gebouwd als wapendepot, maar de Duitse bezetters gebruikten het als doorgangskamp. Joden, Zigeuners, Partizanen en communisten werden hier gevangengehouden, voordat ze geëxecuteerd werden of doorgevoerd naar vernietigingskampen. Deze executies vonden vaak plaats in het Bubanj Park
(bron: nl.wikipedia.org)

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Niška Tvrdjava fort

Het fort diende als verdedigingswerk voor de stad Niš en is gebouwd op de rechteroever van de rivier de Nišava. Het is een cultureel en historisch monument.

In dit fort kun je overblijfselen vinden uit diverse tijdperken zoals een Byzantijnse straat en verschillende Romeinse resten zoals een amfitheater.

Aan de rechterkant vanaf de ingang is een openluchttheater, waar de hele zomer theaterstukken worden opgevoerd, films worden vertoond en concerten worden gegeven. Het is ook het centrum van het Nišville Jazzfestival.
(bron: nl.wikipedia.org)

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Sportieve impressie

Inmiddels is mijn schoonfamilie gewend geraakt aan mijn onbedwingbare behoefte om op vreemde plaatsen in de vroege ochtend via zelfbedachte routes al trailend uitstapjes te maken. Die hindernis was dus al snel genomen.

Herstellend van een vervelende en hardnekkig blessure had ik, tegen de gewoonte in, besloten een 2-tal routes uit te zetten die zo vlak als mogelijk waren. Ik was hierdoor noodgedwongen aangewezen op de zgn “b-wegen” van de omgeving en moest ik dus afzien van de gebruikelijke “off-the-road” uitstapjes.

Het heeft altijd iets spannends in zich wanneer je een route uitzet op GPX terwijl je eigenlijk niet eens weet of dit allemaal direct loopbaar is. Niet uitgesloten was nl dat tussentijds de wegen en doorgangen als bouwterrein bestempeld waren en er dus “gewoon” huizen stonden…

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Uiteindelijk viel het allemaal wel mee. Gewapend met mijn Garmin 64s met de juiste kaart uit Garmin Openstreetmap kon ik ongehinderd en foutloos beide routes uitlopen.

Ik had besloten om de laatste route wat uit te breiden omdat ik uit diep respect langs het Bubanj Memorial Park wilde gaan. Tijdens het bezoek aan het concentratiekamp Crveni Krst werd mij duidelijk dat op die plek door de Nazi-Duitsers stelselmatig heel wat burgers zijn geëxecuteerd. Dat heeft mij diep geraakt.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Terugkijkend lijkt het er op dat ik, naast het langzaam herstel van de blessures, ook weer de drive heb gevonden “spannende” zaken te ondernemen op het gebied van trailen. Op een manier die past bij de (huidige) mogelijkheden… 😉

Frans Verhoeve Geschreven door: