Trainingsweekend Ardennen 2016

Inleiding

Na een eerste kennismaking in 2015 met het Trainingsweekend in de Ardennen inclusief een verblijf in de Groepsaccommodatie Le Mont Saint Jacques hoefde ik mij geen 2x te bedenken of ik wel of niet zou meedoen aan de editie van 2016.

Nu was het zaak om het thuisfront via de bekende strategie “eerst even in de week leggen” aan mijn zijde te krijgen. En dat lukte… 😉 Ik kreeg van de directie goedkeuring hier aan mee te doen onder uitdrukkelijke restrictie dat ik mij niet ging meten met de jeugd…

Vlug ingeschreven en met loopmaat Ruud van Lent contact opgenomen om wat af te spreken over het vervoer. Ik had geluk want er was nog plek en kon dus meereizen. Dat was snel geregeld. De reis op weg naar Trois-Pons verliep voorspoedig en dat alles in prettig gezelschap van Sandra, Rieki en Ruud.

Een blik op mijn favoriete weerlink www.yr.no schiep iets meer duidelijkheid in de weersvoorspelling. Deze voorspelling liet voor het komend weekend een redelijk positief beeld zien. Vrijdagmiddag afwisselend zon en bewolking hier en daar een druppel regen. Voor de Night Trail werd droog weer voorspeld. Voor de zaterdagmorgen grote kans dat we het droog zouden houden met in de middag wat kans op een regenbuitje. Hoe dan ook we zouden zowel pratsj als sneeuw hebben en op de hoeveelheid daarvan geen invloed kunnen hebben. We moesten het maar nemen zoals het was.

Weersverwachting

Bij aankomst werden wij hartelijk en warm ontvangen door de gast- heer en vrouw Conny en José bijgestaan door trainer Jo Schoonbroodt. Langzaam kwamen de lopertjes binnendruppelen. Er waren voor mij vele bekende gezichten zoals, Brenda, Anouk, Rieki, Arjan, Carel, Resian, Nic, Peter, Hugo ect. Om het ons en de nieuwkomers wat makkelijker te maken was er bij de ingang een “smoelenboek” met naam en foto gemaakt.

Het loopprogramma

Het loopprogramma was gevarieerd en omvatte, met uitzondering van de zondag, een tweetal looptrainingen per dag. De zondag werd afgesloten met alleen een “ochtendloopje”… 😉 Het loopprogramma was als volgt ingedeeld:

 • Vrijdagmiddag: Verkenningsronde
 • Vrijdagavond: Night Trail
 • Zaterdagochtend: Ardennen zwerfloop
 • Zaterdagmiddag: Zwerfloop / running Bootcamp
 • Zondagochtend: Ardennen training

Programma Vrijdag

Om de spiertjes wat los te maken en (voor de nieuwkomers) tevens een eerste indruk te krijgen stond voor vrijdagmiddag een zgn verkenningsronde op het programma. Voor de vrijdagavond stond een heuse “Night Trail” op het programma.

Verkenningstocht

In mijn herinnering uit 2015 stond deze verkenningstocht in het teken van flinke beklimmingen. Handen en voetenwerk dus… En ja hoor, ook nu weer was het aanpoten geblazen. Dwars overal doorheen, waar geen weg was werd een weg gemaakt. Niet eenvoudig wanneer dit alles ook nog met zo’n 20-30% omhoog ging… 😉 Heerlijk buffelen dus, iets wat op mijn lijf geschreven is. Zelfs nog even in de sneeuw kunnen spelen.

De weersomstandigheden waren prima te noemen. Temperatuur rond de 7-9 graden en droog. Dat nam niet weg dat we behoorlijk wat modder en andere nattigheden zijn tegengekomen met zelfs de nodige sneeuw en ijsschotjes.

Bij zo’n verkenningstocht hoort natuurlijk ook een oversteek van wat water. Deze oversteek werd met de nodige capriolen uitgevoerd en hier en daar werden wat natte voeten gehaald.

Resultaat: Totaal zo’n 1u08′ onderweg geweest. Hierbij 5,8k gelopen met 195HM. Max helling: 19,8% Gem.helling: 5,9%

Night Trail

Tijdens deze Night Trail was het zaak om niet de focus te verliezen. Lopen in de duisternis is 1 ding. Maar lopen in de duisternis, rekening houdend met loszittende keien, verborgen boomwortel en een stijgingspercentage van soms wel 25%, vereist toch wel wat concentratie. De route leidde langs heel smalle en gladde modderige singletracks Het was extra opletten geblazen omdat ik tijdens het lopen persé wat foto’s wilde maken.

Het was een mooi gezicht alle lopers achter elkaar in een lange rij te zien in het bos. Op enig moment was het tijdens het lopen volledig stil. Niemand zei iets en iedereen was heel geconcentreerd aan het lopen om vooral maar niet onderuit te gaan. Het lopen in en door de sneeuw had iets magisch in deze duisternis. Een heel aparte gewaarwording. Het motto was om heelhuids uit deze Night Trail te komen.

DSC04507

Ook deze avond vielen de weersomstandigheden reuze mee. Het was en bleef droog tijdens dit loopje. Dit wilde niet zeggen dat iedereen het droog hielt. Er lag genoeg pratsj en sneeuw om vooral maar niet droog terug te keren. In de sneeuw lopen lijkt “lekker” maar meteen ook gevaarlijk. Je ziet nl niet altijd goed wat er zich onder die sneeuw bevind.

Onderweg moesten we ook hier nog een kleine oversteek maken over wat “stromend” water. Deze oversteek van een klein beekje viel voor sommigen niet mee. Balancerend op twee dunne boomstammetjes in een wat ongemakkelijke positie zorgde voor de nodige hilariteit. Totdat ze zelf de oversteek moesten maken… 😉

Hier wat bewegende beelden van de capriolen die tijdens de oversteek van het beekje werden uitgehaald. De beelden zijn gemaakt door Henk Sipers, waarvoor dank.

De oversteek van een beekje
(Film: Henk Sipers)

Om het geheel in stijl af te sluiten en de teamgeest op de proef te stellen werd besloten ook nog een hindernis, voorzien van wat prikkeldraad, te nemen. Zoals wel te verwachten viel zat het met die teamgeest wel goed. Iedereen hielp elkaar heelhuids onder de prikkeldraad door…

PrikkelDraadNightTrail

Resultaat: Totaal zo’n 1u02′ onderweg geweest. Hierbij 5,7k gelopen met 193HM. Max helling: 25,4% Gem.helling: 6,9%

Programma Zaterdag

De zaterdag stond in het teken van twee zwerflopen. De zwerfloop in de ochtend lag het accent op hoogtemeters. De zwerfloop in de middag lag het accent meer op bootcamp running + hoogtemeters.

Ardennen Zwerfloop

De ochtend zwerfloop zou lopen via Bergival naar de Col de Vuillak… maar dan in een verlengde versie. Dwz dat de eerste 2,8k bergaf gingen om dan vervolgens in een drietal etappes zo’n 7,8k alleen nog maar bergop ging. Totaal aantal hoogtemeters 495HM… 😉

Enkele loopmaatjes (Ruud en Ben) gingen de uitdaging aan deze trail met “witte sokjes” te lopen. We hadden besloten dit experiment te documenteren adh van wat snapshots. Voor-tijdens- en na de trail. Het resultaat viel eerlijk gezegd wel mee.

De paden gingen eigenlijk alleen maar omhoog. Ook hier weer was het mooi om te zien hoe de overgang van modder naar sneeuw verliep. Het werd ons niet makkelijk gemaakt omdat de “weg naar boven” bezaaid was met los zittende keien, bedekt met een laag ijzel of ijsschotsen. Hier was het echt uitkijken geblazen om geen misstap te maken. Met de gulden regel van Jo Schoonbroodt dat iedereen vooral in zijn eigen tempo dit “knúpke” moest zien te nemen kwamen we allemaal heelhuids boven.

Halverwege de route werd even stilgestaan bij de door José uitstekend verzorgde verzorgingspost. Heerlijke wafels, warme thee en gelegenheid om ff bij te kletsen over wat ons nog te wachten stond. Nog even snel een groepsfoto maken…

De plek was strategisch goed uitgekozen omdat er ook een echte ouderwetse sanitaire voorziening aanwezig was incl gloeilamp en closetrol. De voorziening werd eerst deskundig getest door Jo Schoonbroodt voordat deze voor algemeen gebruik werd vrijgegeven…

Na een korte break werd de tocht weer voortgezet en ging het nog een poosje omhoog. En zoals dit wel vaker in het heuvellandschap gebruikelijk is…  wat omhoog gaat gaat ook weer omlaag…

De route omlaag was schitterend en leek allemaal goed begaanbaar te zijn. Totdat we ook hier weer ontdekten dat onder de sneeuw of moslaag voldoende verrassingen aanwezig waren om super geconcentreerd aan deze rit omlaag te beginnen. Die verrassingen varieerde van loszittende keien, wortels, takken en begroeide boomstronken.

Op enig moment treed een zeker “voorspellend vermogen” in werking waar je het beste je voeten zou kunnen laten landen. Niet geheel waterdicht maar in 80% klopt dit wel. Die andere 20% werd je even afgestraft door een verrassing welke je even uit het evenwicht bracht. Geen schokkende afstraffing maar toch…

De afdaling eindigde in een sprint sessie tot aan het monument voor het 551st Parachute Infantry Battalion. De weg terug naar de thuisbasis was snel gevonden. Onderweg daar naartoe nog snel onder het lopen wat fotootjes gemaakt…

Resultaat: Totaal zo’n 2u31′ onderweg geweest. Hierbij 14,7k gelopen met 495HM. Max helling: 29,2% Gem.helling: 6,5%

Zwerfloop / running Bootcamp

De zaterdagmiddag stond een gecombineerde training op het programma. Trailen in combinatie met bootcamp.

Vooraf echter kregen we van de Meester himself Jo Schoonbroodt een toelichting op het fenomeen “supercompensatie”. Supercompensatie is de verbetering van prestaties, wanneer het lichaam voldoende hersteld is van een trainingsstimulus. Dit effect zorgt er voor dit je op een steeds hoger niveau kunt presteren.

Jo Schoonbroodt geeft een korte toelichting op het effect van supercompensatie
(Film: Henk Sipers)

Na deze toelichting moesten we weer aan de bak. De weersomstandigheden vielen ook nu weer mee. Een beetje “motregen” mocht de pret niet drukken. Opnieuw vertrokken we bergaf richting Bergeval om na 1,8k “eventjes” binnen 1k zo’n 120HM te pakken. Eenmaal boven aangekomen volgende een serie core stability oefeningen. Planken, planken en nog eens planken afgewisseld met sprintjes en zigzaggend tussen de bomen van het bos. Dat laatste was erg intensief omdat je goed moest uitkijken voor de verborgen wortels, loszittende keien en ander “ongerief”…;-)

Na de bootcamp werd de weg weer vervolgd en als toetje kregen we nog even wat bergop oefeningen te verwerken. Nondeju het valt niet mee om afwisselend achteruit, zijwaarts links en zijwaarts rechts een berg op te lopen. Zeker niet na zo’n pittige bootcamp.

Toen we dat eenmaal achter de rug hadden kon worden begonnen aan de terugtocht. Met nog zo’n 2k dalend voor de boeg moest dat wel lukken.

Resultaat: Totaal zo’n 1u10′ onderweg geweest. Hierbij 6,5k gelopen met 250HM. Max helling: 29,6% Gem.helling: 8,1%

Programma zondag

De derde en laatste dag stond in het teken van het bedwingen van een tweetal giganten nl de Tour Leroux (stijging >30%) en Rue des Hezalles (stijging 25%). Beide krengen voorzien van gemene uitlopers… De weersomstandigheden waren redelijk. Iets meer motregen dan andere dagen maar voor de rest mochten we niet klagen. Hielp trouwens toch niet.

Ardennen training

Het was die ochtend echt bikkelen geblazen en ik moet zeggen dat ik deze loop niet gratis heb gekregen. Ik startte al niet fit en had al sinds zaterdag wat last van buikloop. Met maar 2-3uur slaap en een misselijk gevoel was dit geen ideaal uitgangspunt.  Het energiepeil was flink gedaald. Ik had mij voorgenomen deze loop als een mentale training te zien. Iets wat je nodig gaat hebben als de wat langere afstanden in zicht gaan komen.

De tocht begon met zo’n 2,5k bergaf. Onze supervisor Jo Schoonbroodt wees in de verte naar een uitkijktoren waar wij naar toe zouden gaan. Slik. Deze toren raakte net niet de wolken. Miljaar zeg wat een hoogte. We moesten op een afstand van 0,9k zo’n 150HM overbruggen. Soms over technische singletracks en soms over andere “ondefinieerbare” paden.

Boven aangekomen moest natuurlijk ook nog even de uitkijktoren “veroverd” worden. Het waaide behoorlijk en niet iedereen vond het een goed idee om helemaal naar boven te gaan. Maar ja , je voelt je nog jong en je wilt er nog wat van maken dus , hup naar boven. Een geweldig uitzicht was de beloning. Even snel een fotootje maken met loopmaatje Ruud en Carel en weer naar beneden om aan te sluiten voor de groepsfoto.

Vervolgens ging de tocht weer verder, deze keer naar beneden. Ook nu weer behoorlijk technisch singletracks waarbij het uitkijken was geblazen met de gladde stenen. De afdaling duurde zo’n 1,8k met een hoogteverschil van 150HM om vervolgens weer met zo’n >25% en 1k lang de hoogte ingestuurd te worden.

En toen begon de terugtocht naar de Groepsaccommodatie, via een niet te onderschatte “vals plat” met een lengte van 3k en 200HM. Dat was echt buffelen geblazen. Uiteindelijk aangekomen bij de groepsaccommodatie werd deze tour afgesloten met de bekende rek- en strek oefeningen.

Resultaat: Totaal zo’n 1u30′ onderweg geweest. Hierbij 8,4k gelopen met 406HM. Max helling: 41,6% Gem.helling: 9,5%

Tot Slot

Ik kijk terug op een heel geslaagd weekend met een aantal uiterst aardige en gelijkgezinde loopmaatjes die, zonder uitzondering, alle plichtplegingen, statussen, ego’s en andere poespas thuis hadden gelaten. Dat in combinatie met de aangename gastvrijheid van de uitbaters van de Groeps Accommodatie Ardennen  Connie en José Olislagers aangevuld met een uiterts amiable persoon Jo Schoonbroodt als trainer dan begrijp je wel dat …..

Dat de sfeer er heel goed inzat kun je zien aan de wijze waarop de groep zich samenpakte. De maaltijden werden gezamenlijk bereid, het afruimen en het afwassen werd gezamenlijk gedaan, het ouwehoeren werd gezamenlijk gedaan. Er is veel gelachen maar er waren ook wat serieuze momenten. Al kan ik mij die niet meer herinneren… 😉 😉 😉

Wat de sportieve “prestatie” betreft kan ik zeggen dat we gedurende deze dagen lekker in beweging zijn geweest. Het resulteerde in de volgende gegeven:

 • Duur: 7u:21
 • Hoogtemeters: 1539HM
 • Afstand: 41,1k

Na afloop kregen we nog, heel attent, een presentje van www.ronforrun.nl & www.groepsaccommodatie-ardennen.be vanwege het feit dat dit de vijfde keer was dat het ArdennenLoopWeekend werd georganiseerd.

12791049_10208789670489426_7135972166822155580_nEen presentje geschonken door Ron For Run & Groepsaccommodatie-Ardennen

Kortom nondeju wat een fijn loopweekend in de Ardennen!

Bronnen:
Foto+ filmmateriaal: Jo Schoonbroodt, Diana Cols, Henk Sipers, Peter Witkamp en Frans Verhoeve.

Frans Verhoeve Geschreven door:

15 Comments

 1. Brenda
  27 februari 2016
  Reply

  Leuk verslag Frans

 2. 27 februari 2016
  Reply

  Prachtig stuk Frans, mooi in mekaar gezet, alweer een mooie prestatie van jou 🙂
  Groetjes José en Con Olislagers en wie weet tot de volgende editie

  • 27 februari 2016
   Reply

   Door jullie gastvrijheid een “eitje” Con! 😉 😉 😉

 3. 27 februari 2016
  Reply

  Prachtig stuk Frans, mooi in mekaar gezet, alweer een mooie prestatie van jou 🙂
  Groetjes José en Con Olislagers en wie weet tot de volgende editie

 4. Leo Wauben
  27 februari 2016
  Reply

  Het is fantastisch om te beleven hoe een groep van totaal verschillende personen samen een passie kan delen als iedereen de wil bezit er iets leuks van te maken. Ik heb genoten van deze surpriseparty ter gelegenheid van mijn 53 e verjaardag. En natuurlijk bedankt voor dit verslag.

  • 27 februari 2016
   Reply

   Goed om te horen dat jij het ook naar je zin hebt gehad Leo. Ook leuk dat je jouw verjaardag met ons hebt willen delen, alhoewel enkelen van ons daar wat hoofdpijn van hebben overgehouden… 😉 😉 😉

 5. 27 februari 2016
  Reply

  Frans,
  Wat een super enthousiast verslag van ons ATW.
  GEWELDIG

  Sportieve Groeten
  Jo

  • 27 februari 2016
   Reply

   Dankejewel Jo. Zoals je wel zult weten is jouw enthousiasme erg aanstekelijk. Bedankt nog voor je super begeleiding tijdens de trainingen. 😉

 6. Carel Kammerer
  28 februari 2016
  Reply

  Vanmorgen met een kopje koffie mijzelf getrakteerd op het lezen van je verslag Frans. Het was weer opnieuw genieten, het was een fantastisch weekeinde, dat schitterend beschreven is. Carel

  • 28 februari 2016
   Reply

   Dankjewel Carel. Ik kan mij alleen maar bij je aansluiten wat betreft het fantastisch weekend. Je hebt de smaak te pakken geloof ik he? 😉 😉 😉

 7. Theo Goessens
  28 februari 2016
  Reply

  Frans, heel mooi verslag. Krijgt iedereen zin om mee te gaan doen.

  • 28 februari 2016
   Reply

   Dank je Theo. Was een bijzonder geslaagd weekend. 😉

 8. Nick Verstappen
  29 februari 2016
  Reply

  Mooi verslag, Frans! Leuk om het na een te lezen en het weekend nog een keertje te beleven-:) Tot de volgende keer!

  • 29 februari 2016
   Reply

   Dank je Nick. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik er ook goede herinneringen aan heb overgehouden. Wij zien ons ongetwijfeld weer terug Nick! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *