Verlengde Heuvelrug Trail

De NS Verlengde Heuvelrug Trail (28k) stond op mijn bucket list en behoort tot de categorie “wildtrails” die je zowel solo alsook in groepsverband kunt lopen.

De route loopt van NS-station Driebergen-Zeist naar NS-station Hilversum-Sporthal in een afstand van rond 28k. Het is een van de vele NS-trailroutes die is uitgezet door Mudsweattrails en is met een gpx goed te volgen. 

Voorbereiding

Snel een datum vastgesteld om vervolgens via “actievandedag.nl” een dagretourtje bij NS voor €19 te “scoren”. Met dit soort aanbiedingen kun je met de trein door heel Nederland (goedkoop) crossen.

Omdat het gaat hier om een zgn “wildtrail” is het onderweg altijd handig te weten of je nog de goede kant uitloopt. Dus werd de gpx in zowel de Garmin 64s als ook in de Fenix 3 geladen.

Uit voorzorg had ik voor de zekerheid ook nog wat extra batterijen, voldoende water en wat krenten bolletjes ingeslagen.

De vooruitzichten waren alles behalve gunstig. De weersvoorspelling luidde voor die dag extreem warm weer. Omdat ik verwachtte rond 10:30u bij de start aan te komen stond mij nog wat te wachten. Al helemaal met de wetenschap dat ik echt geen “warm-weer” loper ben.

Zondagochtend op 23 juni 2019 stond ik rond 10:30 op het station Driebergen-Zeist. De zon leek er al echt zin in te hebben om mij het lopen niet echt gemakkelijk te maken. Zij begroette mij met zo’n 29°c.

Start Trail

Vanwege werkzaamheden op en rond het NS-station was het even zoeken geblazen naar het begin van de route.

De route loopt in oostelijke richting via landgoed Beerschoten, over de zandduinen bij Bornia en Heidestein door de bossen naar het noorden. Je loopt een stukje door het dorp Soesterberg en passeert even verder de voormalige vliegbasis. Over landgoed De Paltz en Pijnenburg loop je in noordwestelijke richting naar NS-station Hilversum-Sportpark. (Bron: Mudsweattrails)

Het gedeelte over de zandduinen bij Bornia was alsof je door die brandende zon in een dikke warme wollen deken liep. Zo werd je van boven door de zon en van onderop door de duinen goed op temperatuur gehouden. Het was meteen ook een troosteloze aanblik met al die dode, deels, ontwortelde bomen.

Voorbij Soesterberg loopt de route voor een deel via een ruiterpad. De grond was hard en kurkdroog. Het was alsof je op een zeer technisch terrein liep. De enkels hadden het zwaar te verduren. Zeker nu de concentratie door de aanhoudende warmte wat achterbleef.

Tot slot

Miljaar zeg, het was echt ouderwets afzien. Goed voor de zonnepanelen maar niet goed voor mij. De “koperen ploert” vergezelde mij 29k lang tijdens de “Verlengde Heuvelrug Trail met zo’n gemiddelde temperatuur rond 33°c. Na zo’n 3u58′ onderweg te zijn geweest viel deze trail voor mij in de categorie “op-het-verkeerde-moment-op-de-verkeerde-plaats”… 😉 😉 😉

Op de terugweg deed de NS ook nog een duit in het zakje. Er was vanwege werkzaamheden geen treinverbinding tussen Eindhoven en Roermond. Hiervoor werden bussen ingezet. In totaal ben ik dus 12uur onderweg geweest. Een beetje maf moet je wel zijn he? 😉

Frans Verhoeve Geschreven door: